vineri, 14 iunie 2013

Blocarea inchiderii sistemului de catre utilizatorii obisnuiti

In versiunile noi de Slackware, un utilizator obinuit, fara privilegii suplimentare care sa-i fi fost acordate, poate inchide sistemul doar prin intermediul meniului oferit in cadrul interfetelor grafice (KDE, XFCE etc) la care este conectat. Dar uneori, chiar si doar aceasta facilitate poate fi considerata a fi prea mult si administratorul sistemului sa doreasca sa blocheze facilitatea de shutdown sau de reboot prin care alti utilizatori decat el, sa poata inchide sau reporni sistemul. Este cazul tipic in care sistemul functioneaza ca server si nu dorim ca acesta sa poata fi inchis de orice utilizator conectat de la distata.

Altfel, administratorul (root) are la dispozitie 3 parghii prin care poate controla, cine poate inchide/restarta serverul (exceptand desigur facilitatile interfetelor grafice amintite) prin intermediul comenzii shutdown (halt, reboot). Acestea sunt: fisierul /etc/sudoers, fisierele /etc/shutdown.allow, /etc/inittab si capturarea secventei <CTRL><ALT><DEL> in cadrul consolelor virtuale tty de login, respectiv prin acordarea prioritatii corespunzatoare prin intermediul modificarii ownership-ului si permisiunilor fisierului /sbin/shutdown.

In cazul in care se doreste dezactivarea oricarei modalitati de inchidere restartare a sistemului, de catre alti utilizatori decat superuserul, cea mai eficienta metoda este aceea de a rula comanda shutdown cu un timp suficient de mare de activare:

root@yeti:~# shutdown -h 525600 "Inchiderea sistemului in 525600 minute" &

Executand ca superuser aceasta comanda, nici un alt utilizator nu va mai putea inchide sau restarta sistemul, atat timp cat comanda este activa (nu a fost anulata, tot de catre root).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu