luni, 22 august 2016

Din nou despre utilitarul slackpkg, si dintr-o alta perspectiva

De foarte multe ori, cei care utilizeaza alte distributii de Linux, se feresc sa utilizeze si Slackware din cauza ca ei cred ca este foarte greu de utilizat, in comparatie cu acelea. In principal este vorba de utilitarele de instalare de aplicatii si upgrade, ale sistemului, care sunt foarte raspandite si usor de utilizat la distributiile importante cu ar fi Debian sau Red Hat Linux, respectiv la derivatele acestora.

In ceea ce priveste Slackware, dezvoltatorii sistemului nu s-au lasat nici ei mai prejos, in acest sens si au conceput (dupa cum va spuneam intr-un articol anterior) utilitarul nativ slackpkg.

Acesta are multe din facilitatile aplicatiilor de management ale pachetelor din distributiile majore Linux si, din punctul meu de vedere, este chiar foarte usor de utilizat, chiar mai usor.

Iata, pentru informare, o parte din documentatia, explicatiile si modul de utilizare ale slackpkg-ului:
http://docs.slackware.com/slackware:slackpkg

Evident, este deasemenea recomandata utilizarea paginilor de manual:


root@yeti:~# man slackpkg


Mai mult decat atat, exista si functioneaza, in lumea Slackware, o extensie a slackpkg-ului pentru arhive de pachete neoficiale. Aceasta extensie se numeste slackpkg+. Pentru informatii despre aceasta utilizati hiperlegatura de pe blogul lui Eric Hameleers, cunoscut si sub denumirea Alien Bob, in comunitatile Linux:
Introducing slackpkg+, an extension to slackpkg for 3rd party repositories

Iata deci, un motiv in plus pentru a va determina sa incercati Slackware, cea mai veche distributie Linux in viata si deasemenea una foarte stabila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu